2016. június 14., kedd


ISKOLÁNK MÚLTJA


Bár tudjuk, hogy ez a cím kevésbé figyelemfelkeltő és izgalmas, mégis-némi tanári nyomásra :) - az iskolánk történelméről / történetéről írunk.
    Szóval egyszer volt, hol nem volt… Ha hiszitek, ha nem, a mi iskolánk a kezdetekben egy „tanfolyamból” alakult át e gyönyörű, barátságos, telis-tele vidám diákokból álló iskolává.
    1955. szeptember 1-jén belevágtunk a NAGYBETŰS életbe, hiszen már úgy működtünk, mint egy önálló, a Szentendrei Állami Általános Gimnázium, csak éppen a Bajcsy-Zsilinszky úti Általános Iskola épületében.
     De mivel tanáraink és az igazgató úr (aki akkor még nem Kerezsi Csaba igazgató úr volt, hanem Dr. Mikulási Béla) már akkor is szorgosak voltak, és mindig a diákok érdekeit tartották szem előtt, elhatározták, hogy egy új, funkcionálisabb, tágasabb iskolaépület megépítésén fognak ügyködni. Az ő és a diákok keze munkájának és fáradozásaiknak köszönhetően az 1959/60-as tanévre elkészült új gimnázium épület. A mai Petzelt.
    Valószínűleg azt gondolták, hogyha már így benne vannak a fellendülésben, miért ne változtathatnának az iskola nevén is? Méltó névadót kerestek, így lett az iskola neve 1960. április 3-tól Móricz Zsigmond Gimnázium.
     Ugyancsak formálták iskolánk történelmét azzal, hogy 1965-től nem csak humán és reáltagozatok működtek, hanem német, angol és „hála Istennek”: matematika tagozatos osztályok is indultak.
     Ám ahogy annak lennie kell, nehézségek is adódtak az iskola életében: életveszélyessé nyilvánították a volt polgári iskolai szárnyat. De aggodalomra semmi ok! Hiszen a móricosok kreativitásának köszönhetően csupán a konyhás néninek kellett átköltöznie az ebédlővel, és pár tanteremmel együtt egy kis összetákolt faházba, amíg a régi szárny bontása tartott.
    Ennyit a nehézségekről, hiszen az intézmény újabb fellendülésnek nézett elébe: az épületgondnoknak köszönhetően ugyanis már a 60-as években felmerült a gondolat, hogy új épületre van szükség.
1985-ben a Móricz Zsigmond Gimnázium újonnan átadott épületében, a mai helyén, 16 osztállyal megkezdődött a tanítás.
    Így el is érkeztünk iskolánk „jelenkorához”, erről már ti is mesélhetnétek. :)



 9/B médiacsoport 
/archív kép forrása: storymap/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése